vineri, 15 mai 2020

Thomas Hardy – Primarul din Casterbridge



  "Nu înceta să se minuneze de continua intervenție a neprevăzutului ... era tocmai fata a cărei tinerețe îi arătase ca fericirea era doar un episod trecător în marea dramă a durerii."

       Născut în Dorset, Anglia în anul 1840 Thomas Hardy este un scriitor iconic pentru perioada naturalistă, ramura realismului influențată de către teoria evoluționistă a lui Charles Darwin. Deși este adeptul tradiționalismului în ceea ce privește construcția unui roman sau prin temele tratate, acesta deține un stil unic și original încercând să se îndepărteze de plictiseala și întunecimea satului natal, tipic englezesc. În principal, romanele sale se concentrează pe nefericirea și circumstanțele nefavorabile ale personajelor, subliniind importanta și influenta pe care mediul extern le poate avea. Romanele sunt plasate într-un spațiu semi-imaginar, comitatul Wessex. Aproape toate descrierile de peisaje din romanele sale sunt inspirate din acele locuri; decor ploios și acoperit de furtuni; veri calde cu un soare blând sau zile de toamnă cu o paletă de culori infinită.
        Cele mai importante opere ale sale sunt: Departe de lumea dezlanțuită (1874); Tess d’Urberville (1891); Primarul din Casterbridge (1891); Idilă pe un turn (1882); Doi ochi albaștri (1873).
         Romanul “Primarul din Casterbridge” relatează povestea de viață a unui simplu om (Michael Henchard) din clasa muncitoare, o viață stranie și întortocheată, ducându-l pe culmile gloriei sau dimpotrivă, în negrele adâncuri ale sărăciei și singurătății. Acesta își părăsește soția și fetita într-un mod nemaiîntâlnit, văzându-le într-un târg unui marinar blând. Cuprins de remușcări la un timp foarte scurt, Henchard se îndreaptă către Casterbridge, având la îndemână doar un coș vechi cu scule, și cu timpul își clădește ascensiunea socială și devine primarul mult iubit al orașului. În mod neașteptat soția lui, Susan, și fata pornesc într-o călătorie pentru a-l căuta iar când află că acesta are un alt statut social Susan decide să ia legătura cu el și cei doi stabilesc să își reia viața de căsătoriți ținând secret trecutul lor. Însă Henchard se lasă deseori condus de impulsuri de moment, nu stăruie prea mult în luarea unei decizii și soarta pare că îi creează rețeta perfectă pentru o viață de mizerie, deoarece societatea și propriul lui mod de a acționa îl duc la pierzanie. Chiar dacă prietenii și apropiații săi nu îi doresc răul în mod direct deciziile acestora îl afectează atât pe plan emoțional cât și financiar, precum scoțianul Farfrae care este mult mai priceput la agricultură și îi ia locul de primar sau fosta lui parteneră care se îndrăgostește fără să vrea de un alt bărbat. În final, acesta se simte descurajat, singur, și își recunoaște greșelile și felul sau pripit de a acționa și tot ce își dorește este să simtă afecțiune însă este prea târziu. 
      Criticii literari consideră romanul o adevărată capodoperă, cu descrieri amănunțite ale micilor momente extraordinare ce au loc în viața diferitelor personaje, folosind ochiul naturalistului ce se focusează asupra aspectelor pesimiste ale vieții omului. În fond, Michael Henchard este depresiv și auto-destructiv însă este compătimit de oamenii din jurul său. Ca cititor, pe tot parcursul romanului nu poți spera decât ca situația sa se va îndrepta și că își va găsi în sfârșit liniștea sufletească.
      Romanul abundă de mici întâmplări și evenimente care nu sunt decisive în firul epic dar ajută la descrierea orașului făcându-l sa pară un loc cât mai real și mai interesant.
       În concluzie, romanul “Primarul din Casterbridge” este unul complex, cu povești impresionante în care Thomas Hardy conturează viața compătimitoare a unui om simplu, simpatizându-l în final, totul fiind caracterizat printr-o descriere amănunțită și amplă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mizerabilii – o capodoperă literară a umanității

  , , Atâta vreme cât va exista, din pricina legilor și a moravurilor, un blestem social, care creează în chip artificial, în plină civiliza...