luni, 22 iunie 2020

In cautarea lui Cezanne - Peter Mayle (comentariu)



      "În aer se simte o imensă poftă de mâncare, cu o abundență spectaculoasă de brânzeturi, feluri de pâine și mezeluri, plus legume de toate formele și culorile. "


         Peter Mayle este un scriitor cu origini britanice care a fost determinat să-și găsească inspirația necesară pentru a scrie în viața fascinantă și relaxantă din Provence, Franța. Așa cum relatează The New York Times, Peter Mayle și-a început cariera la vârsta de 30 de ani, scriind cărți de educație sexuală pentru copii. Ulterior acesta alege să se mute împreună cu soția sa într-un mic sat, Menerbes, regiunea Provence, în anii 1980. Peter și-a dorit sa conceapă un roman cu totul diferit însă era mult prea absorbit de multitudinea culorilor și gusturilor din minunatul orășel așa că a decis să scrie întâmplări reale, scurte din viața sa de zi cu zi. Așa s-a născut cartea "Un an in Provence" care a avut un succes răsunător în Statele Unite, total neașteptat. Ulterior, acesta a mai scris romane despre Provence iar acestea au atras foarte mulți turiști de-a lungul timpului. După primul roman despre Franța a urmat cartea "Din nou în Provence", redactată într-un stil autobiografic și jurnalistic în care acesta relatează povestiri din interesantul orășel precum și schimbările apărute în familia sa după celebritatea dobândită. De la căutarea asiduă a celor mai bune trufe la degustări de vinuri și cumpărăturile din piețele pline de savoare, Peter Mayle a surprins fără exagerări esența locației de vis în care a decis să locuiască. La vârsta de 78 de ani, în anul 2018, acesta s-a stins din viață într-un spital din apropierea Provence-ului, în locul care l-a făcut să se simtă mai bine decât în țara sa natală. 
        1998 este anul de publicare a cărții "În căutarea lui Cezanne", un roman despre urmărirea unui tablou furat care îl are ca protagonist pe Andre Kelly, angajat în cadrul companiei unei celebre reviste care realizează reportaje despre locuitorii de pe Coasta de Azur. Însoțit de frumoasa și exuberanta Camilla, editorul revistei, acesta pleacă din Manhattan într-o călătorie de afaceri care îi va spori reputația ca fotograf de top. Ajuns în Franța toate mirosurile, gusturile și peisajele specifice îl îmbie și îi trezesc simțurile de mult amorțite: mireasma croissantelor cu unt din prăvălii, aroma cafelei proaspete și farmecul clădirilor străvechi, o minunăție! Însă pe parcursul încântătoarei șederi ochiul ager a lui Andre urmărește transportul neașteptat al unei opere de artă din casa respectabilă a familiei Denoyer: un tablou Cezanne. Împins de curiozitate și de pasiunea sa pentru asemenea tablouri acesta pornește într-o anchetă proprie în urma căreia cunoaște dedesubturile pieței negre de tablouri. Această urmărire este foarte palpitantă, amestecată cu numeroase delicii culinare și curiozități din lumea franceză. Stilul relaxat și aventuros al romanului reprezintă o lectură ușoară în care accentul nu este înclinat spre analiza psihologică sau auto-dezvoltarea personajelor ci spre călătoria fascinanta care are în centru, pe lângă urmărirea vinovaților, bucuria micilor plăceri ale vieții. 
         Peter Mayle a scris numeroase cărți de non-ficțiune cât și de ficțiune, ca "Un an bun", "Hoțul de vinuri", "Viață de câine" sau "Provence de la A la Z", fiecare din ele fiind perfectă pentru o lectură de vacanță, de preferat într-o locație călduroasă. Toate micile detalii olfactive și vizuale din povestirile sale te fac să savurezi și să apreciezi fiecare moment din concediul sezonului estival atât de așteptat. 
        O lectură savuroasă și plină de peripeții...

       "Merci Provence"



           










Mizerabilii – o capodoperă literară a umanității

  , , Atâta vreme cât va exista, din pricina legilor și a moravurilor, un blestem social, care creează în chip artificial, în plină civiliza...